EKG-diagnosztika könnyedén

A szívbetegség diagnosztizálására és kezelésére az elektrokardiogram (EKG) az egyetlen módszer, amely azonnali információt szolgáltat a szív rendellenességeiről. Könnyen hozzáférhető, gyorsan elvégezhető, bárhol elérhető, noninvazív, megismételhető, kis költségigényű és betegbarát vizsgálat.

Noha az EKG több mint 100 éve része a diagnosztikának, az elmúlt 50 évben újbóli elemzésével, az invazív és noninvazív vizsgálatok eredményei alapján – mint például a koszorúér-angiográfia, a programozott elektromos stimuláció, az intracardialis térképezés, az echokardiogram, a szív mágneses rezonanciavizsgálata (CMR), a genetikai információk, számítógépes mérések, korrelációk és előrejelzések felhasználásával – az EKG értéke csak tovább növekedett. Nemcsak a szívischaemia kezelésére, hanem a ritmus- és vezetőképesség-zavaroknak, a szívüregek szerkezeti változásainak, a gyógyszerek okozta EKG-elváltozásoknak, a beültethető eszközök értékelési és programozási, illetve elektrolit- és anyagcsere-rendellenességeinek a detektálására, valamint a genetikai aritmológia kezelésére is alkalmas.

Az EKG-lelet helyes értelmezése a páciens megfelelő kezelésének kiindulópontja kell legyen. Ez nem mindig könnyű, és élethosszig tartó tanulást igényel. Ennek fényében üdvözlöm Tomcsányi professzor e könyvben bemutatott EKG-gyűjteményét. Példákat ad az EKG-ról a fent említett különböző helyzetekben, jó minőségű EKG-diagramok helyes, érthető értelmezésével, amely tükrözi az EKG-tudásunk legújabb fejleményeit.

Élvezzék az olvasását!

Hein J. Wellens, MD, FACC, FHRS, FAHA, FESC
emeritus professor, University of Maastricht, The Netherlands

EKG-diagnosztika könnyedén

Megvásárolható a kiadóban (telefonon történő előzetes időpont-egyeztetés után) 5800 forintos kiadói áron.

Megrendelhető a megrendelés oldalunkon található űrlap segítségével, e-mailben, telefonon vagy levélben. A könyvet az átutalásos számlával együtt postai úton juttatjuk el a megadott címre. (A postázási címnek és a számlázási címnek nem kell megegyeznie.) Postaköltség 2168 Ft, amely a számlán külön tételként megjelenik.