Holter-vizsgálat a napi gyakorlatban

Az EKG-monitorozás a reneszánszát éli. Az EKG-monitorozás indikációjának kiszélesedését, a tudományos vizsgálatok eredményein túlmenően, az egyre gazdagabb technikai lehetőségek is elősegítették. Ezek közé tartozik a többcsatornás digitális felvevők és digitális jelfeldolgozó eljárások alkalmazása, az internet, okostelefonok és felhőszolgáltatások bevonása, valamint az EKG-csatornák mellett egyéb fiziológiás szenzorok működtetése.

A monitorozási lehetőségek és indikációk ilyen gazdagsága komoly kihívást jelenthet a gyakorló orvos számára: milyen esetben indokolt a monitorozás; az adott klinikai kórképnél melyik fajta monitorozási eljárás a legmegfelelőbb; hogyan értékeljük, ha egy stroke-os betegnél egy tízperces vagy negyvenperces pitvarfibrillációs eseményt találunk? A Holter-vizsgálat a napi gyakorlatban erénye, hogy ezekre a kérdésekre világosan megfogalmazott, jól megszerkesztett, egyszerű és olvasmányos választ ad. A számos monitorozási lehetőség közül természetesen és a címből adódóan a Holter-vizsgálatot állítja előtérbe, de minden fontosabb indikáció esetén sémás ábrákkal és jól követhető grafikonokkal, egyszerű táblázatokkal mutatja be a különböző vizsgálóeljárások szenzitivitását, diagnosztikai értékét, pozitívumait és hátulütőit. Minden adata tudományos vizsgálatok eredményeire támaszkodik, de szerencsére sosem untatja az olvasót a különböző studyk részleteivel.

Mindez azt jelenti, hogy egy Holterről szóló tankönyvet tartunk a kezünkben? Szó sincs róla! A könyv legizgalmasabb részét, mint azt Tomcsányi professzor írásaiból már megszoktuk, az esetbemutatások képezik. „A picture is worth a hundred words” – mondják Amerikában. A bemutatott esetek és Holter-felvételek látványosak, izgalmasak és rendkívül tanulságosak. Remek példákkal illusztrálja a szerző a sportolóknál gyakran észlelhető, malignusnak tűnő bradyarrhythmiákat és ST-T eltéréseket, a benignus és malignus sinuslassulás és sinusleállás, a carotis sinus hyperesthaesia, a paroxysmalis AV-blokk, a szituációs és vasovagalis syncope jellemzőit, valamint a különböző tachyarrhythmiákat. Rendkívül fontos és izgalmas a Holter-monitorozás során gyakran előforduló és széles skálájú artefaktumokkal foglalkozó fejezet. Tomcsányi doktor látványos ábrákkal illusztrálja, hogy mennyire megtévesztő lehet, ha nem ismerjük fel ezek műtermék voltát.

Az internet és okostelefon korában ki olvas még orvosi szakkönyvet? Tomcsányi professzor biztos érzékkel látta, hogy erre csak akkor van esély, ha egy rövid, világosan megírt, kevés szöveget és sok szép ábrát tartalmazó „képeskönyvet” ad az olvasó kezébe. A Holter-vizsgálat a napi gyakorlatban tökéletesen megfelel a mai elfoglalt, de kíváncsi, tanulni vágyó és az EKG-t szerető egészségügyi dolgozók igényeinek.

Prof. Dr. Littmann László, Carolinas Medical Center (USA)

Holter-vizsgálat a napi gyakorlatban

Megvásárolható a kiadóban (telefonon történő előzetes időpont-egyeztetés után) 3800 forintos kiadói áron.

Megrendelhető a megrendelés oldalunkon található űrlap segítségével, e-mailben, telefonon vagy levélben. A könyvet az átutalásos számlával együtt postai úton juttatjuk el a megadott címre. (A postázási címnek és a számlázási címnek nem kell megegyeznie.) Postaköltség 2168 Ft, amely a számlán külön tételként megjelenik.